Sparen heeft in Nederland nauwelijks zin, vanwege de extreem lage spaarrente. Die gaat voorlopig niet omhoog. Analist Arne Petimezas van beursmakelaar AFS Group legt uit hoe dat komt.
1. De Tweede Kamer gaat mogelijk DNB-president Klaas Knot op het matje roepen. Goed idee om Knot aan de tand te voelen, want de DNB-president is tegen de grootschalige obligatieaankopen (QE) van de ECB, ondanks dat de ECB niet aan zijn mandaat voldoet, de eurozone in deflatie zit en Nederland een schoolvoorbeeld is van een economie in schulddeflatie.
Maar nee, het CDA wil weten waarom Knot zijn hand niet in Draghi’s geldpers heeft gestopt om QE tegen te houden. Want spaarders en pensioenfondsen hebben het zo zwaar. Beste spaarders van Nederland: rente over u spaargeld is geen recht. U krijgt pas rente als er iemand is die uw spaargeld wil lenen.
Door de rente zo laag mogelijk te krijgen, hoopt de ECB dat er iemand gaat lenen. Dat lukt nauwelijks, omdat de private sector te veel schulden heeft en aan het aflossen is en overheden van Brussel en Berlijn niet extra mogen lenen om de economie te stimuleren. Niemand wil dus lenen van uw pot spaargeld en daarom is de rente laag. En die rente blijft laag totdat schuldniveaus genormaliseerd zijn. Zonder groei en/of inflatie of faillissementen gaat dat heel lang duren.
2. De Zwitserse centrale bank die de wereld twee weken verraste door het plafond voor de wisselkoers van de frank op te geven heeft natuurlijk ook winnaars opgeleverd. Naar verluidt hebben handelaren van de Amerikaanse grootbank JPMorgan Chase goed geboerd toen op donderdag 15 januari de centrale bank de teugels liet vieren en de Zwitserse frank flink harder werd ten opzichte van de euro. Persbureau Bloomberg heeft van ingewijden vernomen dat JPMorgan tussen de 250 tot 300 miljoen dollar verdiende aan de koersbewegingen die volgden op de actie van de Zwitserse centrale bank. Eerder was al gemeld dat JPMorgans rivalen Citigroup, Deutsche Bank en Barclays juist bij elkaar opgeteld 400 miljoen dollar hebben verloren.
3. Zet Alexis Tsipras en kornuiten uit uw hoofd en koop spotgoedkope Griekse aandelen. Dat heeft de Nobelprijs winnende econoom Robert Shiller gezegd dinsdag in Londen, zo meldt Bloomberg. “Nu beleggen in Griekenland geeft geen goed gevoel”, aldus Shiller, maar de prijs van Griekse aandelen “is beneden wat ik ooit in de VS heb gezien en suggereert dat het uitzonderlijk [goede] belegging is.”
Shiller, bekend van het voortijdig spotten van de Amerikaanse vastgoedzeepbel, had nog meer adviezen voor beleggers: “Je kan jezelf niet van de tijdsgeest losmaken, tenzij je een slim bètapersoon wordt en zonder emoties beleggingen doet die niet goed voelen.” Wat Shiller daarmee zegt is dat je het beste kunt beleggen in aandelen die sterker in koers bewegen dan de markt, maar waar andere beleggers hun vingers niet aan willen branden en die om die reden spotgoedkoop zijn. Het is nu dus wachten tot Shiller de Russische markt gaat aanprijzen.
4. De door een corruptieschandaal geteisterde Braziliaanse staatsoliemaatschappij Petrobras weet nog steeds niet hoeveel er moet worden afgeschreven op de kunstmatig opgeblazen balans. Petrobras, de belangrijkste klant van oliedienstverlener SBM, zou een afschrijving van omgerekend 34 miljard dollar overwegen, blijkt uit een melding die is ingediend bij toezichthouders. En dat is niet niks, want de marktkapitalisatie van Petrobras is 50 miljard dollar. Beleggers wachten al meer dan twee maanden op de door de accountant goedgekeurde derdekwartaalcijfers van Petrobras.
5. Volgens De Telegraaf ziet private-equityhuis Apollo af van een bod op de verlichtingsdivisies Lumileds en Automotive van Philips. Daarentegen zouden rivalen private-equityhuis Carlyle en een combinatie van CVC, KKR en Bain nog steeds interesse hebben. De onderdelen tezamen zouden 2 tot 2,5 miljard euro waard zijn.
6. Baggerbedrijf Boskalis zou van plan zijn bodemonderzoeker Fugro over te nemen. Dat meldt MergerMarket op basis van ingewijden. Dat is natuurlijk totaal geen verrassing, want Boskalis breidde eerder deze maand zijn belang in Fugro uit van 15 naar 20 procent. Dat belang is naar alle waarschijnlijkheid de opmaat naar een overnamebod, tenzij Boskalis denkt te weten dat er een rivaal is die nog meer wil bieden.
7. Het lijkt er op dat Syriza-leider Tsipras naar paardenmiddelen aan het grijpen is om zijn zin te krijgen en een gedeeltelijke kwijtschelding van de Griekse staatsschuld door de eurozone af te dwingen. Volgens de krant Kathimerini overweegt de Griekse regering zijn veto uit te brengen tegen de uitbreiding van de sancties tegen Rusland.
Tsipras heeft bovendien een minister van Buitenlandse Zaken met een pro-Russische reputatie aangesteld. En dat is een probleem voor de keizerin van Europa, bondskanselier Angela Merkel. Merkel wil dat de sancties pas worden verzacht als Rusland stopt met het voeren van een proxy-oorlog in Oekraïne. Medio maart lopen de eerste sancties tegen Rusland af, tenzij de EU-lidstaten unaniem voor verlenging stemmen. De voor Rusland uiterst verlammende economische sancties zijn tot 31 juli geldig en moeten ook unaniem worden verlengd.
8. Ook de Duitsers zijn de messen aan het trekken nu Berlijn zich geconfronteerd ziet met een regering in Athene die de confrontatie niet zal mijden. Bundesbank-bestuurslid Joachim Nagel zei tegen Handelsblatt dat als Griekenland niet meer in een bail-out zit de Europese Centrale Bank (ECB) de kredietkraan naar Griekse banken moet dichtdraaien, waardoor het land binnen korte tijd financieel aan de grond zal zitten.
9. Apple's kwartaalcijfers waren weer zoals vanouds ijzersterk. Sterker nog, Apple boekte de grootste nettowinst in het geschiedenis van het Amerikaanse bedrijfsleven (niet gecorrigeerd voor inflatie natuurlijk). Afgelopen kwartaal steeg de nettowinst met 37 procent naar 18 miljard dollar op een 30 procent hogere omzet van 74,6 miljard dollar. Apple, wiens marktkapitalisatie de omvang van het Nederlandse bbp nadert, had dat allemaal te danken aan een recordverkoop van 74,5 miljoen iPhones, een groei van 46 procent op jaarbasis.
10. Europese aandelenbeurzen kleuren in aanloop naar het rentebesluit van de Fed vanavond voor de tweede dag op rij rood. Met name Zuid-Europese beurzen en staatsobligaties staan lager vanwege de confrontatie tussen Tsipras en de eurozone. Met betrekking tot de Fed wachten beleggers af of de Amerikaanse centrale bank ook de handdoek in de ring gaat gooien en signaleert dat de beoogde renteverhoging in juni wordt uitgesteld. Vanwege de mondiale daling van de inflatie hebben beleggers hun verwachting voor de eerste renteverhoging reeds uitgesteld naar het einde van het jaar.
Arne Petimezas is analist bij financiële dienstverlener AFS Group. Deze bijdrage is niet bedoeld als advies tot het doen van individuele beleggingen.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl